Philippe Abraham – z gotowaniem swoją przygodę rozpoczął w wieku 16 lat we Francji. Zaraz po szkole zdobywał doświadczenie w wielu renomowanych restauracjach takich jak La Ferme Saint Simeon z 1* Goumard Prunier z 2* czy Taillevent z 3* Michelin.

Do Polski przyjechał w 2002 roku wiedziony ciekawością, chęcią poznania nowych miejsc, smaków, kultur.
W Dworze Oliwskim objął stanowiska Szefa Kuchni i pracował tam 4 lata, po których w roku 2006 zdecydował się na otwarcie pierwszej własnej restauracji – Petit Paris w Gdyni.
Po dwóch latach powstała kolejna pod tym samym szyldem – już w Sopocie.

Prywatnie Philippe od lat związany jest z Wiesława, którą poznał już na etapie pracy w Dworze Oliwskim i niezaprzeczalnie był to jeden z powodów, dla których został w Polsce. W Petit Paris – które wspólnie stworzyli – Philippe serwuje głównie dania kuchni francuskiej oraz autorskie menu. Pomimo wielu lat pracy nadal skromny, uśmiechnięty – według niego gwiazdą kuchni wcale nie jest jej szef, tylko składniki z jakich się gotuje – te muszą być najwyższej jakości i o to należy właśnie dbać.